img 5131Με μεγάλη επιτυχία έπεσε η αυλαία της 6ης διοργάνωσης του  Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας  AIDFF  το οποίο διεξήχθη από τις 2 έως τις 8 Φεβρουαρίου του 2017.  Φιλοξένησε πάνω από 150 ταινίες από 30 χώρες, ενώ 60 από αυτές έκαναν την πρεμιέρα τους στην Ελλάδα.
Στο φεστιβάλ περιλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες του Νέου Σινεμά: Μυθοπλασία μικρού και μεγάλου μήκους, video art, video dance, experimental, ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους. Το Φεστιβάλ  αξιοποιώντας την διεθνή αναγνώριση  απένειμε, για δεύτερη φορά, και το βραβείο Rising Star Award, σε συνεργασία με το βρετανικό ίδρυμα MMBF. Το βραβείο Σκηνοθεσίας χορηγεί η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, ενώ η ΑΛΚΥΟΝΊΣ New Star Art Cinema θα διασφαλίσει σε βραβευθέντα από το Φεστιβάλ διανομή.
Το  φετινό  πρόγραμμα αναπτυχθηκε στo Αλκυονίς New Star Art Cinema και στο Studio New Star Art Cinema. Περιλαμβανε ένα αφιέρωμα σε νέους Ισπανούς και Ιρανούς σκηνοθέτες, με ιδιαίτερο ύφος και θεματολογία,  απολαύσαμε ταινίες από το Edge hill university, που για τέταρτη χρονιά οι σπουδαστές του τις δημιούργησαν ειδικά για το Φεστιβάλ και από φέτος εντάχθηκαν στο διαγωνιστικό στην κατηγορία: Σπουδαστικό– Νέοι σκηνοθέτες.
Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Δια Βίου Μάθηση πραγματοποίησε το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας το Σάββατο στις 4 και τη Δευτέρα στις 6 Φεβρουαρίου. Οι απολαυστικές ταινίες του αφιερώματος καθήλωσαν με τις μαγικές τους εικόνες, τόσο τους μεγάλους όσο και τα παιδιά, φέρνοντας μας σε επαφή με εκπληκτικά τοπία, πανέξυπνα ζώα και πουλιά και επιστημονικές πληροφορίες που ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τη φύση που μας περιβάλλει. Για το Αφιέρωμα το Φεστιβάλ είχε εξασφαλίσει, για Πρώτη Προβολή στην χώρα μας, ταινίες εξαιρετικής ποιότητας, διεθνείς παραγωγές με θέμα το περιβάλλον, οι οποίες απαίτησαν μακρόχρονα γυρίσματα και φέρνουν στην κινηματογραφική οθόνη εικόνες από μακρινά και απάτητα μέρη. Το αφιέρωμα ενισχύθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Το ειδικό πρόγραμμα των προβολών  πλαισιώθηκε από ένα πάνελ συζήτησης με κύριο θέμα τον ρόλο των ταινιών-ντοκιμαντέρ στη διάδοση των περιβαλλοντικών επιστημών, ερευνών και ανακαλύψεων, επίσης ένα ιδιαίτερο (workshop) με τίτλο «Περιβαλλοντική εκπαίδευση με τη δύναμη των νέων μέσων παραγωγής και διακίνησης». Διεξήχθη με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία το οποίο μας δίνει την σκυτάλη να το επαναλάβουμε
1
Το Φεστιβάλ διεξάγεται με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και την Υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τoν Οργανισμό  KOYINTA και Tickets Tickets και έχει συνεργαζόμενες εταιρείες και πολιτιστικούς ανταποκριτές σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Το Rising star award θα ανακοινωθεί στο website  του φεστιβάλ τις επόμενες μέρες
8
Τιμητικές Διακρίσεις
Τιμητική διάκριση Ευγενίας Χατζίκου -Σπουδαστικό Νέοι Σκηνοθέτες
Γυμνά σώματα του Γιώργου  Λινάρδου

Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασία
Ειμαρμένη του Ανδρέα Μαριανού
Ουτοπία του Νίκου Κουρού

Ντοκιμαντέρ μεσαίου και μεγάλου Μήκους  

Σιωπηλός Μάρτυρας σε σκηνοθεσία του Δημήτρη  Κουτσιαμπασάκου

Μικρού μήκους Ντοκιμαντέρ
Κηφισιά Ομόνοια του Μενέλαου Κυρλίδη

Μυθοπλασία μικρού μήκους
Κάλαντα  σκηνοθεσία Θάνος Ψυχογυιός
Ο κλειδαράς σκηνοθεσία Μιλτιάδης Χρηστίδης
Αόρατος του Κώστα Γεραμπίνη

Video Art  Film Noir του Θανάση Πάνου
Video Dance  Imago Ep.II: Symmetry  Dani Joss
Experimental-Πειραματικό  Μύγες  Νάντια Ζυγούρη - Άρης Παυλίδης
Μια ιδιαίτερη Τιμητική διάκριση δόθηκε από το Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας στην ταινία Συναντήσεις  που δημιούργησαν οι μαθητές του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Φυλακών) Τρικάλων
 
2
Βραβεία
Διαγωνιστικό Σπουδαστικό Νέοι Σκηνοθέτες
Πρωταπριλιά  σε σκηνοθεσία Αποστόλη Ηλιόπουλου
Βραβείο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους  στο Through the Pane  της Dawn Westlake από τις Ηνωμένες Πολιτείες
Βραβείο Ντοκιμαντέρ Μεσαίου και μεγάλου Μήκους Πνοή ζωής των Δημήτρη Βερνίκου και Πόλυς Βλάχου  
Animation  Νενικήκαμεν –the runner  Ζάχος  Σαμολαδάς
Βραβείο Μουσικής στον Γιώργο Ραμαντάνη για την ταινία Phantom Limb σε σκηνοθεσία Μιχάλη Φελάνη
Φωτογραφία ο θεατής Πέτρος Αντωνιάδης σε σκηνοθεσία  Θοδωρή Βουρνά
Σενάριο Dove σενάριο σκηνοθεσία   Κωνσταντίνος Χαλιάσας
Στολισμένος βραβείο μοντάζ στους Δημήτρη Πολύζο και Μιχάλη Ρουμπή
Ανδρική ερμηνεία στον Μάκη Παπαδημητρίου για την ταινία Ο κύβος σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Σκούρα
Γυναικεία ερμηνεία  Αριέττα Μουτούση για την ταινία Γενέθλια σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κατσιμίρη
Βραβείο Σκηνοθεσίας στην ταινία  Ο κύβος   του Αλέξανδρου Σκούρα (το βραβείο είναι χορηγία της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών)
Βραβείο Καλύτερης ταινίας  διεθνούς τμήματος Ardak Esmaeil Monsef από το Ιράν
Βραβείο Νέοι σκηνοθέτες διεθνούς τμήματος  Bartosz Kruhlik από την The National Polish Film School in Lodz

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ Ψηλά  του Χρυσόστομου Μπάρμπα
 
5
 
7
 
img 5444
 
Παραγωγή-Διοργάνωση
Οργανισμός ΚΟΥΙΝΤΑ
http://Organization.koyinta.gr
Tickets Tickets Company
www.aidff.com